Fedora Linux Support Community & Resources Center

Go Back   FedoraForum.org > Fedora Resources > Guides & Solutions (No Questions)
FedoraForum Search

Forgot Password? Join Us!

Guides & Solutions (No Questions) Post your guides here (No links to Blogs accepted). You can also append your comments/questions to a guide, but don't start a new thread to ask a question. Use another forum for that.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 20th September 2007, 10:12 PM
theredguy Offline
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 1
ATI HDA - SIGMATEL STAC 9200 CHIPSET How To

Here's what you need to do to get sound if you have this chipset:
1. uninstall every alsa package if you have any
rpm -qa | grep -i alsa - if it shows nothing skip this step
and then
rpm -evv --nodeps alsa-... for every package

2. go to www.alsa-project.org and download these files :
alsa-driver-1.0.15rc1.tar.bz2
alsa-lib-1.0.15rc1.tar.bz2
.alsa-utils-1.0.15rc1.tar.bz2

Open a terminal and type : su then make a directory called alsa into /usr/local/src. Copy the files to this directory and unpack them (tar xjvf alsa-... for every file).

3. go to https://bugtrack.alsa-project.org/al...ew.php?id=3036 and download the file patch_sigmatel.c.patch-1.0.15rc1-simple. Copy the patch to /usr/local/src/alsa.

4. type this :
patch alsa-driver-1.0.15rc1/alsa-kernel/pci/hda/patch_sigmatel.c < patch_sigmatel.c.patch-1.0.15rc1-simple.

5. do this:
cd alsa-lib-1.0.15rc1/
./configure && make && make install
cd ../alsa-utils-1.0.15rc1/
./configure && make && make install
cd ../alsa-driver-1.0.15rc1/
./configure && make && make install

If the configure script complains about missing some libraries yum for them and try again.

6. reboot
7. after rebooting volume may be muted so use kmix or some other mixer to enable it.

Hope it works for you. I have a Gateway MT 3705 laptop and i finally have sound after months of silence

Last edited by theredguy; 20th September 2007 at 10:20 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 7th October 2007, 05:31 PM
mrspock33 Offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 1
thredguy, thanks a bunch for this post, it worked like a champ! I am using PClinuxos on a Gateway MT3422 and went a head and posted my own mini-guide based largely on yours (includes wireless networking setup as well). Note that there are currently update developmental alsa packages from the ones you quoted, but most should be able to figure that out.

If anybody want to check it out, go to http://zder.net/
Reply With Quote
  #3  
Old 7th October 2007, 06:27 PM
FriedChips Offline
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: Indiana USA
Posts: 1,715
damn, I sold my last laptop because it had this sound system and I could not get it to work. Figures, thanks though, I know there are still ALOT of people looking for this. You may want to post something at the nVidia forums cuz I know there are ALOT of pissed off people there.
__________________
The answer to all of lifes questions are buried somewhere in the Google search engine.

Code:
[Stephen@localhost ~]$ whatis this?
this?: nothing appropriate
Reply With Quote
  #4  
Old 11th October 2007, 06:31 PM
dmbomb Offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 1
theredguy - Thanks for the info, It worked great for me as well. I am using an hp pavilian dv9500t. Sound looked like it was working, drivers loaded songs played, but no sound at all. The blue light on my laptop telling me that my sound was working was red, which meant that it was muted somehow. I am using openSuSE 10.3. The fix worked perfect for me. Thanks again.
Reply With Quote
Reply

Tags
ati, chip, hda, sigmatel

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
sigmatel irda usb dongle, how do i set it up? BRYNN Hardware & Laptops 4 20th August 2007 05:33 AM
Sound - sometimes works, sometime doesn't on SigmaTel Ariod Hardware & Laptops 0 2nd July 2006 04:57 PM
Sigmatel 9250/51 drivers for fc5 tonyr Hardware & Laptops 0 11th June 2006 12:47 AM
No sound with Dell9200/SigmaTel Codec mlewus Hardware & Laptops 1 20th September 2005 12:29 PM
Sigmatel usb IrDA detected but not working ! nilcomp Hardware & Laptops 0 13th May 2005 02:48 PM


Current GMT-time: 22:20 (Wednesday, 01-10-2014)

TopSubscribe to XML RSS for all Threads in all ForumsFedoraForumDotOrg Archive
logo

All trademarks, and forum posts in this site are property of their respective owner(s).
FedoraForum.org is privately owned and is not directly sponsored by the Fedora Project or Red Hat, Inc.

Privacy Policy | Term of Use | Posting Guidelines | Archive | Contact Us | Founding Members

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2012, vBulletin Solutions, Inc.

FedoraForum is Powered by RedHat