Fedora Linux Support Community & Resources Center

Go Back   FedoraForum.org > Fedora 19/20 > Using Fedora
FedoraForum Search

Forgot Password? Join Us!

Using Fedora General support for current versions. Ask questions about Fedora and it's software that do not belong in any other forum.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 25th March 2012, 12:30 AM
bob Offline
Administrator (yeah, back again)
 
Join Date: Jul 2004
Location: Colton, NY; Junction of Heaven & Earth (also Routes 56 & 68).
Age: 68
Posts: 22,083
linuxfirefox
akmod-nvidia fails me on 3.3.0-4fc16.x86_64

All previous kernels have worked just fine with Leigh's guide and the akmod-nvidias, however with the new kernel, it just hangs and 'startx' reveals:

Quote:
[ 21.725] (II) LoadModule: "nvidia"
[ 21.725] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[ 21.726] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[ 21.726] compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[ 21.726] Module class: X.Org Video Driver
[ 21.731] (EE) NVIDIA: Failed to load the NVIDIA kernel module. Please check your
[ 21.731] (EE) NVIDIA: system's kernel log for additional error messages.
[ 21.731] (II) UnloadModule: "nvidia"
[ 21.731] (II) Unloading nvidia
[ 21.731] (EE) Failed to load module "nvidia" (module-specific error, 0)
[ 21.731] (EE) No drivers available.
[ 21.731]
Fatal server error:
[ 21.731] no screens found
[ 21.731]
Most strange since the right kernel-headers, kernel-devel, kernel, kmod-nvidia and akmod-nvidia are present. And, after 24 hours, looks like I'm the only one with this glitch! The previous kernels continue to load properly, thank goodness.

Anyone got a clue?
__________________
Linux & Beer - That TOTALLY Computes!
Registered Linux User #362651


Don't use any of my solutions on working computers or near small children.
Reply With Quote
  #2  
Old 25th March 2012, 12:47 AM
tox
Guest
 
Posts: n/a
windows_7firefox
Re: akmod-nvidia fails me on 3.3.0-4fc16.x86_64

did the akmod update to 295.33 ?
Reply With Quote
  #3  
Old 25th March 2012, 12:54 AM
leepaul
Guest
 
Posts: n/a
linuxfirefox
Re: akmod-nvidia fails me on 3.3.0-4fc16.x86_64

post

Code:
rpm -qa kernel\* *\nvidia\* |sort
Reply With Quote
  #4  
Old 25th March 2012, 01:46 AM
bob Offline
Administrator (yeah, back again)
 
Join Date: Jul 2004
Location: Colton, NY; Junction of Heaven & Earth (also Routes 56 & 68).
Age: 68
Posts: 22,083
linuxfirefox
Re: akmod-nvidia fails me on 3.3.0-4fc16.x86_64

Quote:
[root@localhost bob]# rpm -qa kernel\* *\nvidia\* |sort
akmod-nvidia-290.10-2.fc16.2.x86_64
kernel-3.2.10-3.fc16.x86_64
kernel-3.2.9-2.fc16.x86_64
kernel-3.3.0-4.fc16.x86_64
kernel-devel-3.2.10-3.fc16.x86_64
kernel-devel-3.2.9-2.fc16.x86_64
kernel-devel-3.3.0-4.fc16.x86_64
kernel-headers-3.3.0-4.fc16.x86_64
kmod-nvidia-290.10-2.fc16.2.x86_64
kmod-nvidia-3.2.10-3.fc16.x86_64-290.10-2.fc16.2.x86_64
kmod-nvidia-3.2.9-2.fc16.x86_64-290.10-1.fc16.18.x86_64
kmod-nvidia-3.3.0-4.fc16.x86_64-290.10-2.fc16.2.x86_64
nvidia-settings-1.0-13.fc16.x86_64
nvidia-xconfig-1.0-11.fc16.x86_64
xorg-x11-drv-nvidia-290.10-1.fc16.x86_64
xorg-x11-drv-nvidia-libs-290.10-1.fc16.i686
xorg-x11-drv-nvidia-libs-290.10-1.fc16.x86_643.2.10-3.fc16.x86_64
3.2.10-3.fc16.x86_64


nvidia 12123658 40
i2c_core 37955 2 nvidia,i2c_nforce2
# RPM Fusion - nvidia-xorg.conf
#
Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nvidia"
EndSection

And Greg, no. It's akmod-nvidia-290.10-2.fc16.2.x86_64

Edit: Just tried 'yum clean all' and then 'yum update' and still no newer version of akmod-nvidia available. Where's that one from? RPMFusion non-free shows just what I've got.
__________________
Linux & Beer - That TOTALLY Computes!
Registered Linux User #362651


Don't use any of my solutions on working computers or near small children.

Last edited by bob; 25th March 2012 at 02:38 AM.
Reply With Quote
  #5  
Old 25th March 2012, 01:51 AM
tox
Guest
 
Posts: n/a
windows_7firefox
Re: akmod-nvidia fails me on 3.3.0-4fc16.x86_64

Quote:
Originally Posted by bob View Post
And Greg, no. It's akmod-nvidia-290.10-2.fc16.2.x86_64

Edit: Just tried 'yum clean all' and then 'yum update' and still no newer version of akmod-nvidia available. Where's that one from?
i thought someone got it from RPMFusion the other day. let me look if its there

i cant see any updates in RPMFusion yet

i found this searcxhing through RPMFusions Bugzilla https://bugzilla.rpmfusion.org/show_bug.cgi?id=2246 . might help ya bob

Last edited by tox; 25th March 2012 at 02:01 AM.
Reply With Quote
  #6  
Old 25th March 2012, 02:46 AM
esau999 Offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 15
linuxfirefox
Re: akmod-nvidia fails me on 3.3.0-4fc16.x86_64

You're not the only one with this problem. I've been dealing with this same "failed to load the nvidia kernel module" for the past week or so with the last 2 kernel updates. I did everything you did - "yum clean all", "yum update", and more to no avail - in fact, I think it screwed me up even more with the ONE kernel I did have working. I was the unfortunate SOB that didn't have any kernel that loaded properly. I freaking FINALLY got it fixed today: I removed akmod-nvidia, reinstalled the current kernel, and erased xorg-x11-drv-nouveau per leigh's instructions for F15 if it "refuses to die" (and it did!), reinstalled the nvidia akmod per leigh's instructions, and voila....back to square. I think the akmod FINALLY sets a correct kmod for the latest kernel. From now on, I may just wait a week or two before updating the kernel so that I'm reasonably sure that the akmod will give me the right module. This has been a royal PITA for me this week; I hope you fare better...

Last edited by esau999; 25th March 2012 at 03:10 AM. Reason: bob, your problem looks identical to mine...and my spelling is teh suxor
Reply With Quote
  #7  
Old 25th March 2012, 03:00 AM
bob Offline
Administrator (yeah, back again)
 
Join Date: Jul 2004
Location: Colton, NY; Junction of Heaven & Earth (also Routes 56 & 68).
Age: 68
Posts: 22,083
linuxfirefox
Re: akmod-nvidia fails me on 3.3.0-4fc16.x86_64

Thanks, and sorry for your pain.

BTW, here's /var/log/messages:
Quote:
Mar 24 21:49:18 localhost akmods[956]: Checking kmods exist for 3.2.10-3.fc16.x86_64[ OK ]
Mar 24 21:49:18 localhost systemd[1]: PID file /var/run/akmodsd.pid not readable (yet?) after start.
Mar 24 21:49:18 localhost systemd[1]: Unit akmods.service entered failed state.
And no joy on 'service akmod restart' or 'systemctl restart akmods.service'
__________________
Linux & Beer - That TOTALLY Computes!
Registered Linux User #362651


Don't use any of my solutions on working computers or near small children.
Reply With Quote
  #8  
Old 25th March 2012, 03:15 AM
esau999 Offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 15
linuxfirefox
Re: akmod-nvidia fails me on 3.3.0-4fc16.x86_64

bob, did you try to remove the akmod and reinstall?
Reply With Quote
  #9  
Old 25th March 2012, 03:23 AM
bob Offline
Administrator (yeah, back again)
 
Join Date: Jul 2004
Location: Colton, NY; Junction of Heaven & Earth (also Routes 56 & 68).
Age: 68
Posts: 22,083
linuxfirefox
Re: akmod-nvidia fails me on 3.3.0-4fc16.x86_64

Yes, no joy on simply dumping/reinstalling the akmod. Didn't try dumping the kernel and all you went though. While this is a bit of a bug in the butt, it's only the one kernel. I'd have to be down two before going to that extreme.
__________________
Linux & Beer - That TOTALLY Computes!
Registered Linux User #362651


Don't use any of my solutions on working computers or near small children.
Reply With Quote
  #10  
Old 25th March 2012, 03:27 AM
tox
Guest
 
Posts: n/a
windows_7firefox
Re: akmod-nvidia fails me on 3.3.0-4fc16.x86_64

could always remove that kernel and use a previous kernel till there is a akmod-nvidia update to the 295.33 then reinstall the 3.3.0 kernel
Reply With Quote
  #11  
Old 25th March 2012, 03:34 AM
esau999 Offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 15
linuxfirefox
Re: akmod-nvidia fails me on 3.3.0-4fc16.x86_64

Still got nouveau?

Quote:
esau999@Gr3nd3l ~]$ rpm -qa kernel\* *\nvidia\* |sort
akmod-nvidia-290.10-2.fc16.2.x86_64
kernel-3.2.10-3.fc16.x86_64
kernel-3.2.9-2.fc16.x86_64
kernel-3.3.0-4.fc16.x86_64
kernel-devel-3.3.0-4.fc16.x86_64
kernel-headers-3.3.0-4.fc16.x86_64
kernel-tools-3.3.0-4.fc16.x86_64
kmod-nvidia-3.3.0-4.fc16.x86_64-290.10-2.fc16.2.x86_64
nvidia-settings-1.0-13.fc16.x86_64
nvidia-xconfig-1.0-11.fc16.x86_64
xorg-x11-drv-nvidia-290.10-1.fc16.x86_64
xorg-x11-drv-nvidia-libs-290.10-1.fc16.i686
xorg-x11-drv-nvidia-libs-290.10-1.fc16.x86_64
[esau999@Gr3nd3l ~]$
That's where I'm at..and working..for now.

Last edited by esau999; 25th March 2012 at 03:40 AM.
Reply With Quote
  #12  
Old 25th March 2012, 03:36 AM
bob Offline
Administrator (yeah, back again)
 
Join Date: Jul 2004
Location: Colton, NY; Junction of Heaven & Earth (also Routes 56 & 68).
Age: 68
Posts: 22,083
linuxfirefox
Re: akmod-nvidia fails me on 3.3.0-4fc16.x86_64

Yes

Quote:
[root@localhost bob]# rpm -qa | grep xorg-x11-drv-nouveau
xorg-x11-drv-nouveau-0.0.16-27.20110720gitb806e3f.fc16.x86_64
Hmmm...never bothered me in maybe 8 previous kernels....hmmm
__________________
Linux & Beer - That TOTALLY Computes!
Registered Linux User #362651


Don't use any of my solutions on working computers or near small children.
Reply With Quote
  #13  
Old 25th March 2012, 03:43 AM
esau999 Offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 15
linuxfirefox
Re: akmod-nvidia fails me on 3.3.0-4fc16.x86_64

Quote:
Originally Posted by bob View Post
Hmmm...never bothered me in maybe 8 previous kernels....hmmm
Yeah, never bothered me, either...
Reply With Quote
  #14  
Old 25th March 2012, 04:03 AM
bob Offline
Administrator (yeah, back again)
 
Join Date: Jul 2004
Location: Colton, NY; Junction of Heaven & Earth (also Routes 56 & 68).
Age: 68
Posts: 22,083
linuxfirefox
Re: akmod-nvidia fails me on 3.3.0-4fc16.x86_64

Okay, here goes nothing:
Quote:
Dependencies Resolved

================================================== ==============================
Package Arch Version Repository Size
================================================== ==============================
Removing:
xorg-x11-drv-nouveau
x86_64 1:0.0.16-27.20110720gitb806e3f.fc16 @anaconda-0 253 k
Removing for dependencies:
xorg-x11-drivers x86_64 7.4-2.fc15 @anaconda-0 0.0

Transaction Summary
================================================== ==============================
Remove 2 Packages

Installed size: 253 k
Is this ok [y/N]: y
*sigh* Nope, that's not the cure for me. Thanks for the suggestion though. Hmmm...it's getting late and I'm getting brain-fuzzies; I'll think more in the morning.
__________________
Linux & Beer - That TOTALLY Computes!
Registered Linux User #362651


Don't use any of my solutions on working computers or near small children.

Last edited by bob; 25th March 2012 at 04:11 AM.
Reply With Quote
  #15  
Old 25th March 2012, 04:35 AM
esau999 Offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 15
linuxfirefox
Re: akmod-nvidia fails me on 3.3.0-4fc16.x86_64

Quote:
Originally Posted by bob View Post
*sigh* Nope, that's not the cure for me. Thanks for the suggestion though. Hmmm...it's getting late and I'm getting brain-fuzzies; I'll think more in the morning.
Yes, you're right - I know I'm getting old when I say it's getting late...and, you're definitely right: it's getting late.
So....for the morning:
you did this, right:
Code:
su 
yum remove akmod-nvidia
And then did this:
Code:
su
yum erase xorg-x11-drv-nouveau
mv  /lib/modules/$(uname -r)/kernel/drivers/gpu/drm/nouveau/nouveau.ko        /lib/modules/$(uname -r)/kernel/drivers/gpu/drm/nouveau/nouveau.txt
mv /boot/initramfs-$(uname -r).img /boot/initramfs-$(uname -r)-nouveau.img
dracut /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r)
And then did this:
Code:
su -
sed -i '/root=/s|$| rdblacklist=nouveau nouveau.modeset=0|' /boot/grub/grub.conf
mv /boot/initramfs-$(uname -r).img /boot/initramfs-$(uname -r)-nouveau.img
dracut /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r)
And then followed leigh123linux's instructions to the letter for F16?

This is what I did, and it fixed me.
Reply With Quote
Reply

Tags
4fc16x8664, akmodnvidia, fails

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Nvidia Driver (kmod-nvidia or akmod-nvidia) not working on GT555M soumen Hardware & Laptops 3 29th January 2012 12:28 PM
Kernel 2.6.41.1-1.fc15.x86_64 akmod-nvidia.x86_64 No graphical display Doug Hutcheson Using Fedora 11 19th December 2011 01:46 AM
FC14: Nvidia Quadro FX 1700 troubles with akmod-nvidia Greken Hardware & Laptops 1 11th August 2011 02:24 PM
No support for nVidia Geforce4 (akmod-nvidia-96xx) on Fedora15 ? xenotrax Hardware & Laptops 7 6th June 2011 06:55 PM
kernel-2.6.32.2-15.fc13.x86_64 and akmod-nvidia-190.53-1.fc13.x86_64 chepioq Fedora 13 Development Branch 12 9th January 2010 04:45 PM


Current GMT-time: 12:50 (Friday, 25-07-2014)

TopSubscribe to XML RSS for all Threads in all ForumsFedoraForumDotOrg Archive
logo

All trademarks, and forum posts in this site are property of their respective owner(s).
FedoraForum.org is privately owned and is not directly sponsored by the Fedora Project or Red Hat, Inc.

Privacy Policy | Term of Use | Posting Guidelines | Archive | Contact Us | Founding Members

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2012, vBulletin Solutions, Inc.

FedoraForum is Powered by RedHat